Review Note
Last Update: 10/30/2024 03:41 PM
Current Deck: @Medicine::Läkarprogrammet::T11-IOS::MOTIVERANDE SAMTAL
New Card (Unpublished)Currently Published Content
Text
Extra
Anteckningar
Context
Subcontext
Tentafrågor
First Aid
Sketchy
Additional Resources
Sources
Personal Notes
No published tags.
Pending Suggestions
Field Change Suggestions:
Text
Commit #188536Motiverande Samtal
Bakgrund
Motiverande samtal är en terapeutstyrd, målinriktad, patientcentrerad rådgivningsstil, som har som mål att hjälpa patienter att höja den inre motivationen genom att utforska och lösa ambivalens i förhållande till en förändring. Att se förändring som en process, som går att påverka genom samtal, är grundläggande inom metodiken.
Historia
Willian Miller och Stephen Rollnick beskrev 1991 en metodik, ”Motivational interviewing”, för rådgivning av alkohol- och drogberoende patienter. Metodiken har sedan utvecklats av flera andra och har visat sig vara användbar även vid rökstopp, kostförändring och för att öka fysisk aktivitet. Det finns vetenskaplig dokumentation för effekt vid dessa situationer.
Förändring är en process
En modell för att beskriva den förändringsprocess, som människor genomgår vid beteende-förändring, är ”Stages of change”- modellen, som sammanställts av de amerikanska psykologerna Di Clemente och Prochaska. Den innehåller sex olika stadier. Modellen kan uppfattas som lite väl förenklad, men kan hjälpa rådgivaren att anpassa sig till patientens förändringsberedskap.
| ![]() |
Motiverande samtal
Det är framför allt de tre första stadierna, som är aktuella hos de patienter vi träffar, d.v.s. ej beredd, osäker eller beredd.
- En förenklad form av motiverande samtal, där fokus ligger på de tre första stadierna, brukar kallas ”{{c1::rapid engagement}}”.
- Metoden är tilltalande för kliniker, och ingår bl.a. i den rekommendation om behandling av personer med tobaksberoende, som Läkarförbundet och Svenska Läkarsällskapet har sammanställt.
- Metoden innehåller två steg.
- {{c2::bedömning av patientens beredskap till förändring}}
- {{c3::ett samtal som är anpassat till patientens förändringsberedskap}}
- Det är synnerligen viktigt att korrekt identifiera vilket stadium patienten befinner sig i, eftersom det efterföljande samtalet måste anpassas efter detta. Annars blir rådgivningen ineffektiv och i värsta fall kontraproduktiv
Steg I. Bedömning av patientens beredskap till förändring
Patientens motivation till förändring ∝ {{c4::angelägenhetsgrad (vikt, vilja)}} & {{c5::tilltro till sin förmåga (kunna)}}
- För att på ett enkelt sätt bedöma motivationen, kan man använda sig av {{c6::VAS-skalor}} som hjälpmedel.
- På en skala från 0-10 där 0 betyder ”inte alls viktigt” och 10 ”mycket viktigt” - Hur viktigt är det för dig att ändra dina ……vanor? (vikt, vilja)
- Patientens svar ger en bra vägledning för hur samtalet kan fortsätta.
- Låg siffra → fråga {{c7::varför det inte blev en lägre siffra}}
- Detta blir ett bra tillfälle att fånga upp {{c8::den minimala vilja till förändring, som patienten ändå har}}.
- Högre siffra → {{c9::gå vidare med nästa fråga}}
- Låg siffra → fråga {{c7::varför det inte blev en lägre siffra}}
- Patientens svar ger en bra vägledning för hur samtalet kan fortsätta.
- På en skala från 0-10 där 0 betyder ”ingen förmåga alls” och 10 att ”du absolut skulle klara det” – Hur säker är du på att kunna ändra dina ……vanor? (förmåga, kunna)
- > 0 → fråga {{c10::varför patienten valde just den siffran och inte noll}}.
- → Patienten får då höra sig själv berätta vilka resurser hon tycker hon har
- > 0 → fråga {{c10::varför patienten valde just den siffran och inte noll}}.
- Utifrån patientens svar på båda frågorna försöker man få en uppfattning av patientens beredskap för förändring.
- Patienter, som har låg siffra (0-3) på den första frågan, uppfattas som ointresserade, även om de är säkra på att skulle kunna ändra sina vanor i den andra frågan.
- Så förhåller det sig ofta med riskbrukare av alkohol, medan rökare ofta har hög siffra på första frågan och låg på den andra.
- Patienter, som har låg siffra (0-3) på den första frågan, uppfattas som ointresserade, även om de är säkra på att skulle kunna ändra sina vanor i den andra frågan.
- På en skala från 0-10 där 0 betyder ”inte alls viktigt” och 10 ”mycket viktigt” - Hur viktigt är det för dig att ändra dina ……vanor? (vikt, vilja)
Steg II. Samtal anpassat till patientens förändringsberedskap
Ointresserad, ej beredd till förändring. Stadium 1.
Om patienten är ointresserad av förändring och obekymrad om sin rökning eller överkonsumtion av alkohol är han/hon oftast inte ens intresserad av att diskutera frågan. Man bör då begränsa samtalet till information, vilket inom sjukvården kan vara av stor betydelse, eftersom man kan koppla patientens aktuella symtom, sjukdom eller laboratorievärden till rökningen eller överkonsumtion av alkohol.
Syftet med informationen är att väcka patientens intresse och få igång en process hos patienten. Detta kan medföra att han/hon kommer över till nästa stadium i förändrings-cykeln. Kom alltså inte med några aktiva råd på detta stadium!
Informationen kan ges på följande sätt:
- Be patienten om tillstånd att ta upp frågan. Genom att be om lov visar rådgivaren respekt för patientens autonomi
- Utforska vad patienten redan vet/kan om ämnet
- Ge information med utgångspunkt i patientens kunskaper
- Utforska vad detta innebär för patienten
Om man hoppar över frågan om vad patienten redan vet om problemet, ödslar man bara tid på att ge information om sådant, som patienten redan vet, och man kan inte rätta till missförstånd. Det är bättre att ta patientens egna föreställningar som utgångspunkt, så att man kan koncentrera sig på vad som är väsentligt för just denna patient.
Osäker, ambivalent. Stadium 2.
- Detta stadium är det vanligaste bland de patienter vi möter, där livsstilsförändring är viktig.
- De har ett medvetande om att exempelvis deras alkoholkonsumtion är för hög och är kanske oroliga över konsekvenserna av detta.
- Här bör samtalet anpassas till att hjälpa patienten att inför sig själv klargöra vilka de upplevda fördelarna av alkoholkonsumtion är och ställa dessa i relation till upplevda nackdelar.
- Fokus ska alltså ligga på att utforska patientens ambivalens.
- Man ska också vara medveten om att - när det gäller just alkohol - många högkonsumenter utan alkoholberoende inte har speciellt stora problem med att dra ner sin alkoholkonsumtion, om man kan ge en liten knuff i rätt riktning.
- Man kan här ha nytta av det s.k. ”Ambivalenskorset”
- patienten nämner vad som är positivt med att fortsätta som förut
- Vad som är mindre bra med detta
- Sedan övergår man till vad patienten skulle sakna vid en förändring till ett annat beteend
- Vad patienten anser sig kunna vinna vid en förändring.
- Rådgivarens uppgift är att bekräfta de olika sidorna och att sammanfatta ambivalensen i båda alternativen. Det viktigaste är att reflektera och därigenom förstärka det som talar för en förändring, således det patienten beskriver under ”Mindre bra” med nuläget och under ”Vinna” med en tänkt förändring.
Beredd till förändring. Stadium 3.
- Patienten har bestämt sig och förbereder sig inför förändringen.
- Fokus i samtalet bör ligga på att {{c11::planera praktiskt och på hjälp och stöd, som kan öka tilltron till att lyckas}}.
- Här blir uppgiften att stödja beslutet och att underlätta handling.
- På detta stadium fungerar den traditionella ”rådgivningen” – såvida den tar sin utgångspunkt i patientens egna funderingar och lösningar.
- Vid rökstopp: medverka t ex. till att sätta ett bestämt rökstoppsdatum (gärna inom en månad), ge råd om att ändra vanor (röka vid andra tider och på andra platser) samt att trappa ner lite på antalet cigaretter.